Ce este bine sa faci inainte sa-ti transformi pasiunea sau hobby-ul intr-un business

Pasiune

 

Sa faci un business sau sa iti construiesti o cariera dintr-un hobby pare la prima o idee excelenta, ba chiar un ideal feeric. Dar pentru a fi sigur ca asta iti doresti, este foarte indicat sa validezi mai intai ideea inainte de a investi bani, timp sau alte resurse importante intr-o anumita directie.

Poti valida ideea printr-o analiza aprofundata ce necesita concentrare si folosirea imaginatiei, dar si mai bine este sa o validezi in practica. 

Este posibil ca o activitate pe care o iubesti sa se transforme intr-un cosmar daca vei fi nevoit sa o faci zi de zi sau perioade lungi de timp – luni, ani sau chiar toata viata. O activitate pe care iubesti sa o manifesti ocazional poate deveni cea mai urata experienta din viata ta atunci cand esti nevoit sa o faci in fiecare zi. 

 – Iti place sa gatesti. Dar ti-ar placea sa stai zilnic in bucatarie inconjurat de oale, tigai, ajutoare, fum – 10 ore pe zi pana noaptea tarziu cand pleaca ultimul client din restaurantul tau ?

 – Iti place sa croiesti si ti-ai facut chiar si o fustita singura vara trecuta. Dar crezi ca iti va placea sa desenezi, sa croiesti, sa cosi si sa refaci daca e cazul zeci de modele muncind zi de zi intr-un atelier inconjurata de croitorese?

 – Iti plac animalele mai ales sa te joci cu ele si sa le mangai. Dar esti dispus sa faci toata munca de administrare pe care o presupune un petshop? 

Intereseaza-te mai intai ce presupune profesia sau afacerea pe care doresti sa o pui in practica. Afla ce volume de munca sunt implicate, ce activitati principale sau anexe presupune o astfel de alegere si apoi testeaza. Poti arunca o privire si catre cei care fac deja asta. Poti cauta oameni care fac deja ceea ce iti doresti si tu, le poti pune intrebari despre ce presupune munca lor si ce beneficii obtin de regula.

Testeaza ideea la un nivel mic. Mergi si fa practica, angajeaza-te sau ofera-te voluntar pentru a incerca din interior activitatea care “iti face cu ochiul”. De multe ori socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, asa ca poti economisi timp si resurse considerabile daca analizezi, te informezi si testezi. 

Stiu pe cineva caruia ii placeau animalele in special cainii, pisicile, caii. Si astfel a decis sa urmeze o cariera de veterinar. Perspectiva s-a schimbat insa atunci cand ajuns in faza de practica si a trebuit sa intre prin zeci de coteturi de porci, sa-i prinda si apoi sa ii vaccineze. 

Asadar testeaza!

Leave your comment