Cum stii ca ai o idee buna

Idee

 

In fiecare zi oamenii au in jur de 60.000 de ganduri. De aici rezulta si multe ideii. Sunt sigur ca fiecare om a avut perioade in care roiuri intregi de idei i-au invadat mintea. Tendinta noastra naturala este de a ierarhiza ideile pe care le avem dupa diferite si divesre criterii. Unele idei le consideram bune, pe altele mai slabe si despre altele credem ca sunt cu adevarat geniale.

Nu exista argumente mentale care pot sta in picioare cand vine vorba de o idee. Nu exista logica atunci cand vine vorba despre a valida o idee. Nu exista “n-are cum sa nu mearga” cand vine vorba despre o idee. Exista doar testul realitatii.

Singurul mod prin care poti valida o idee este sa o pui in practica. Sa o testezi. Sa o aduci in concret

Vorbesc din experienta personala. In calitate de manager si antreprenor am avut de-a lungul timpului o gramada de idei pe care le consideram geniale dar care in practica s-au dovedit a fi nule. Am avut si idei pe care le consideram mediocre insa testul realitatii si practicii a demonstrat ca sunt excelente. 

Va dau un exemplu concret: La un moment dat am dat posibilitatea clientilor sa plateasca pretul redus cu pana la 50% serviciile pe care le oferea compania mea. Rezultatul a fost un esec total. Nu numai ca vanzarile nu au crescut dar au si inceput sa scada. Inexplicabil nu?

Din exemplul de mai sus si din alte zeci de situatii am tras o singura concluzie: Sa nu ma entuziasmez niciodata prea tare din pricina unei idei si de asemenea sa nu desconsider niciodata o idee ce pare mediocra sau chiar slaba. 

Poti spune despre o idee ca este excelenta, buna, geniala sau slaba doar dupa ce ideea a fost pus in practica, iar rezultate confirma coerent incadrarea respectivei idei. 

O idee poate fi semivalidata si prin sondaje de opinie sau studii de piata, mai ales daca implementarea necesita o investitite mare. Insa rezolutia finala privind validitatea si valoarea unei idei poate fi formulata doar dupa implementarea ideii respective.

Restul mentalizarilor, argumentelor si mai ales discutiile nesfarsite despre idei reprezinta pierdere de timp si energie consumata in zadar.

Spor la treaba!

Leave your comment