Cum te pozitionezi in fata esecului

Avion

 

Multi dintre noi au trait in comunism si de multe ori pentru niste bastonase si liniute facute incorect primeam rigle la palma.  Sau erau supusi oprobiului public, scosi in fata clasei pentru nu stiu ce greseli, ori certati, ori pedepsiti in fel si chip.

Cultura asta a pedepsei si a indreptarii omului prin pedepsirea lui la cea mai mica si neinsemnata abatere vine din “scoala rusa”. Sunt familii, scoli, comunitati, profesori, companii care functioneaza pe “scoala rusa”! Daca ai gresit ar trebui sa fii pedepsit si trebuie sa te simti prost si vinovat.

Acum exista pericolul de a pendula la capatul opus, ceea ce poate fi la fel de neproductiv.

Sunt o gramada de “invatatori” care ridica greseala la rang de cinste. Sunt din ce in ce mai multi predicatori ai filozofiei “Trial and error”. “Trial and error” presupune incercari repetate si ajustari in serie de la un esec la altul pana in final cand inveti despre ce este vorba si descoperi modalitatea de succes. Practici si iti imbunatatesti performantele, treci peste ratari cu usurinta si mergi mai departe. Este o metoda oarecum validata in anumite contexte si in anumite situatii poate fi aplicata cu succes. Insa de foarte multe ori este inteleasa gresit.

Periculoasa este lipsa de responsabilitate cu care este de multe ori transmis acest concept. Am vazut cazuri concrete cand “Trial and error a fost inteles total gresit si anume – a fost perceput ca o invitatie la gresi fara nici un fel de repercusiuni. Inteles gresit, acest concept invita la o atitudine de genul – E ok daca am dat-o de gard si de data asta. Pana la urma am incercat si uite, acum din esec invat cate ceva.

In realitate nu este dezirabil sa gresesti. Este ok sa incerci din nou dupa ce ai gresit si sa-ti inveti lectiile dar atat. Dar greseala sau esecul nu sunt scopuri in sine.

La conferinte, evenimente, workshop-uri, chiar si printre prieteni aud de multe ori: “Greseala este cel mai bun lucru care ni se poate intampla. Din esecuri invatam si vedem ce nu am facut bine. Statistic….bla, bla, bla. Donald Trump….bla, bla, bla”

Teroria e buna, dar in practica Donald Trump e unul singur, iar neinvingatori sunt miliarde din pacate. 

Daca am gresit nu trebuie sa ne umilim si nici sa ne punem streangul de gat, asta-i clar, dar nici sa purtam un tricou pe care scrie – iar am dat-o in bara, iar am gresit, vai cat de multe mai invat si ce destept mai sunt – sunt ca Donald Trump. Pana la primul esec considerabil, domnul Trump a facut niste afaceri de miliarde.

Intr-adevar “Trial and error” poate avea sens in unele domenii. Spre exemplu in marketing – scrii si rescrii un slogan sau un anunt publicitar si il testezi de atata de multe ori pana ajungi la varianta care converteste extraordinar de bine.

Ce te faci in schimb daca esti pilot de avion? Dai vreo 3 avioane de pamant pana deprinzi skiluri si inveti sa-l ridici de la sol?  Nu prea merge.  Sunt metode prin care inveti dinainte cu simt de raspundere cum se face si cand o faci sansele sa-ti iasa bine sunt foarte ridicate.

Omul e bine sa invete macar putin si din greselile celorlati. Ce-ar fi sa inveti pilotajul din manuale si pe simulator ca sa nu fie nevoie sa dai avionul de pamant? Este preferabil sa ne pregatim mai bine decat sa plecam cu toata forta spre esec sub enuntul – “oricum vom invata”.

In legatura cu pozitionarea omului fata de esec, mai am de spus ceva despre “a face haz de necaz”. Atitudinea pozitiva si optimismul sunt 2 elemente extrem de importante in economia succesului. Sa razi si sa faci haz de necaz cand o dai in bara nu inseamna nici umor si nici optimism, nici atitudine pozitiva. Sa faci haz de necaz inseamna sa cauti si sa obtii un beneficiu artificial dintr-o situatie nefavorabila, adica sa nu-ti asumi situatia de fapt.

– Am facut si eu o greseala si am infipt masina firmei intr-un stalp – hahaha. Sa vezi ce fata a facut clienta care era cu mine in masina- hihihi. Da, am gresit, dar am invatat sa merg usor de-acuma cand e polei. 

Este o vorba ca romanul face haz de necaz. Acest lucru este privit ca o mare calitate dar eu simt ca nu e asa chiar deloc.Pentru ca in culturile unde greseala este privita cu responsabilitate si corectata cat mai repede,  rezultatele sunt pe masura.  Poate si de asta nu ne ies noua lucrurile atat de bine – ne acordam timp sa  facem misto de soarta si sa hahaim, timp in care lucrurile de obicei se agraveaza.

Cand se intampla greseala si esecul.. da, este foarte bine sa ramanem lucizi, sa invatam, sa ne pastram increderea, sa tragem concluziile si sa mergem mai departe. Dar fara sa jubilam, fara veselie si sarbatoare. Ca nu-i nimic de sarbatorit intr-o eroare.

Putina decenta in caz de greseala si esec denota clar o atitudine sanatoasa!

 

Leave your comment