Ce este iubirea

Ce e iubirea

 

Iubirea nu este treaba usoara si nici la indemana oricui. Pentru a iubi cu adevarat este nevoie sa fii in stare! Sa ai putere, dorinta, vointa si determinare. Pentru a iubi ai nevoie de asumare, dar si de energie!

Iar iubirea se invata doar prin practica. Chiar daca nu ne iese de la inceput – nu-i problema! Important este sa perseveram! 

 

1. Iubirea este actiune pura 

Iubirea adevarata este mult mai mult decat ceea ce simtim, decat sentimente sau unele emotii. Cei care cred ca iubirea este un “filing” mai devreme sau mai tarziu vor sfarsi dezamagiti. 

Iubirea adevarata este actiune pura si poate fi recunoscuta doar prin fapte. Atunci cand iubesti pe cineva vei actiona pentru acea persoana, vei face fapte, surprize, drumuri, vei actiona pentru evolutia si dezvoltarea ei. Atunci cand iubesti un domeniu, un hobby sau o ocupatie vei actiona in acea directie, vei canta, vei juca, vei face bilanturi si balante (daca iubesti contabilitatea).

Atunci cand iubesti cu adevarat, intotdeauna vei actiona pentru a dezvolta si creste ceea ce iubesti.

Iubirea cea mare pe care o simti in inima ta, dar care ramane acolo nemanifestata si nevazuta,  nu este iubire – este doar  o inchipuire.   Daca iubesti si nu actionezi nu iubesti. A iubi in mintea ta e la fel cu a trai in mintea ta – iar asta nu e iubire si nici viata.

Nu poti iubi de pe canapea cu o bere in mana in timp ce ignori tot ce sustii ca iubesti! 

 

2. Iubirea este disciplina

O mama iubitoare este disciplinata, se trezeste atunci cand este nevoie ca sa-si ingrijeasca copilul. Un profesor iubitor este disciplinat; isi structureaza informatia si o preda exact asa cum poate mai bine pentru ca scopul lui – evolutia elevilor – sa atinga maximul. Un profesionist care isi iubeste meseria este disciplinat, lucreaza bine, face ce trebuie facut si nu isi bate joc de munca lui. 

 

3. Iubirea presupune efort

Orice actiune realizata cu grija, atentie, disciplina, focus si concentrare presupune consum de energie – presupune efort. Fara munca constanta nu poti avea realizari. Iar pentru a da este nevoie sa ai de unde da. Iubirea presupune efort. Efort pe care orice actiune din iubire il cere. Efortul de a asculta, efortul de a te implica, efortul de a ajuta! 

 

Pe langa cele de mai sus, iubirea presupune responsabilitate, asumare si curaj. Nu poti iubi din lene, fuga de probleme, ratari si nefericire. Pentru a iubi cu adevarat ai nevoie de putere. Ai nevoie sa infrunti ce ai de infruntat si sa reusesti. Pentru a oferi – inclusiv iubire – trebuie sa ai mai intai si abia apoi poti da mai departe!

Iubirea este prost inteleasa si e normal sa fie asa. Nu prea am avut de unde invata. Nu trebuie sa ne judecam pentru ca nu a tinut de noi. Tine insa de noi sa deschidem ochii si sa cautam mai mult atunci cand simtim ca ne scapa ceva. Si sa fim deschisi catre noi perspective mai ales daca “adevarul nostru actual” nu mai functioneaza.

Iubirea este de multe ori gresit inteleasa mai ales cand vine vorba de relatiile de cuplu, iar acest lucru iese la iveala in sesiunile de coaching cand lucrez cu clientul/clienta pe obiective ce tin de relatii. In final si pana la urma, mai devreme sau mai tarziu, cei mai multi dintre noi intelegem ca iubirea aici pe pamant poate fi probata in primul rand prin actiuni. Fapte. Si in primul rand cele pe care noi le facem, nu cele pe care le asteptam. 

Iubirea nu e atunci cand spunem! E atunci cand facem!

One Comment

  1. Iustin

    Imi place foarte mult sa citesc carti despre relatii de cuplu, comunicare. De aceea, am descoperit o carte foarte interesanta, ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus” de John Gray. Este o carte frumoasa, practica si plina de umor. Am auzit la radio ca va sosi si in Romania, ma bate gandul sa merg sa il vad.:)

Leave your comment