Nu conteaza cine raspunde corect, conteaza cine are dreptate.

Cravata

– Realitatea este ceea ce majoritatea considera ca trebuie sa fie. Nu neaparat lucrul cel mai bun si nici macar cel mai logic, ci ceea ce s-a adaptata dorintei colective. Dumneata vezi ce port la gat ? 

– O cravata.

– Foarte bine. Raspunsul dumitale este raspunsul logic, coerent, al unei persoane absolut normale: o cravata! Un nebun ar spune ca port la gat o bucata de panza colorata, ridicola, inutila, legata in mod complicat, care stanjeneste miscarile capului si impune un efort mai mare pentru ca aerul sa poata patrunde in plamani. Daca n-as fi atent cand as sta langa un ventilator, as putea muri strangulat de bucata asta de panza. Daca m-ar intreba un nebun la ce serveste cravata, ar trebui sa-i raspund: la absolut nimic.

Nici macar ca ornament, pentru ca astazi ea a devenit simbolul sclaviei, al puterii, al rezervei distante. Unica utilitate a cravatei se vede cand ne intoarcem acasa si ne-o scoatem dandu-ne senzatia ca ne-am eliberat de ceva despre care nu stim ce este. Dar justifica senzatia de usurare existenta cravatei ? Nu.

Si totusi daca intreb un nebun si o persoana normala ce e asta, sanatos va fi considerat doar cel care raspunde: o cravata. Nu conteaza cine raspunde corect, conteaza cine are dreptate. 

 

Textul de mai sus este un fragment dintr-o carte.

Leave your comment