Soarele e o stea !

Da,

Asa am invatat la scoala in una din clasele primare  si am fost foarte nedumerit, bineinteles cerand lamuriri suplimentare. Pentru mine lucrurile stateau altfel pe vremea aceea, soarele era soare, stelele erau multe , mici si le vedeam noaptea  si luna la fel .

“Da, este o stea copii, numai ca este mai aproape de noi  de aceea o vedem mai mare ”  si pe langa aceasta explicatie ni s-a mai spus ca ce vedem noi noaptea pe cer e doar o galaxie care are miliarde de stele si in univers exista miliarde de alte galaxii .

Si ca noi suntem pe pamant, care este o planeta si impreuna cu altele se invarte in jurul soarelui, care este o stea .

Mi s-a parut interesant si fabulos , insa impactul imediat asupra mea a fost mai mare si mai mult decat atat. Am recapitulat in mintea mea de copil ceea ce am scris acum, mai sus si m-am simtit nesigur, m-am intristat foarte tare si parca toata stabilitatea pe care o simteam pana atunci s-a naruit.

Stiam ca noi suntem pe pamant, exista soare si stele, mama si tata, fratele, copaci, catei , scoala, si altele, stiam ce sunt si stiam cine sunt . Dar acum … miliarde  de stele, deci ar putea exista miliarde de “pamanturi” , deci cine suntem noi, cine sau ce sunt eu ?

Episodul asta l-am uitat pentru mult timp, timp in care am trecut prin diverse provocari, probleme, frici, bucurii, realizari sau stres, insa mi l-am amintit de curand .

Si m-am gandit din nou putin, iar daca in copilarie ce a urmat a fost o unda de tristete sau indoiala, acum zambesc, ma intreb si va intreb :

Ai probleme, nu stii ce se va intampla cu jobul tau, te-ai certat cu sotia la cutite ca nu a spalat vasele, esti tare suparat ca ai ratat un deadline, ai facut o mare greseala de curand … cine esti tu , sau ce esti tu ca sa-ti permiti o zi de suparare ?

Daca soarele e o stea , cine sau ce esti tu sa nu te bucuri azi de viata ?

Cine sau ce suntem noi si ce e greseala  ?

Cine sau ce  suntem noi si ce sunt problemele ?

Cine sau ce suntem sa fim tristi cand ploua sau sa nu zambim mereu ?

Cine sau ce suntem noi ca sa ne fie frica de sef, de cutremur sau de esec ?

Cine sau ce suntem noi , ca sa nu facem tot ce ne dorim si ce ne  face fericiti in fiecare zi ?

Cine sau ce ?

9 Comments

 1. george

  astazi am ascultat emisiunea lui Liviu Mihaiu care trata aproximativ aceeasi tema! ZAMBETUL – de ce si mai ales de ce nu!
  e o tema de gandire pe care se poat face multe discutii acest “cine sau ce”

  cat despre a te bucura mereu cred ca e un ideal pentru cei mai multi! oamenii au tendinta de a construi viata lor in jurul unor emotii!
  nu de putine ori mi s-a intamplat sa am o stare ciudat de placuta atunci cand ma pregatesc de pescuit iar partida care a urmat sa nu fie una plina de “bucurie”. Exemplele pot continua, dar vreau sa ma concluzionez ca sa nu fac un post kilometric…

  deci…. cine sau ce suntem noi sa ne permitem doar EMOTII pozitive…

  stima
  george

 2. Stel

  Acelasi impact l-am avut si eu cand am aflat ca soarele e o simpla stea si acolo sus…. sunt milioane de astfel de stele…. si ca e posibil sa mai fie si alte lumi, dar inca nu s-a inventat acel mijloc de transport sa ajungem sa cunoastem acele lumi… asa ca ne multumim cu lumea noastra si cu gandul ca suntem singuri in univers :)

 3. Foarte buna intrebare George !

  Cine sau ce suntem pentru a nu ne permite exact ce emotie dorim ?

 4. Ce raspunsuri ai gasit tu Alex?

 5. Stel

  Pentru am avea tot timpul emotii pozitive, cred ca ar trebui sa fim egoisti.
  Sa facem exact ce ne trece prin minte fara sa ne gandim la parinti, sotie, copii….etc.

 6. Salutare Octav ,

  Deocamdata am gasit doar intrebari si totusi cum jumatate de raspuns se gaseste intotdeauna in intrebare …..

 7. Da Stelian,

  Asta e frumusetea, totul este posibil si poti face ce vrei, ce e important pentru tine sau ce e important pentru cine vrei tu .

  Emotiile pozitive insa , trebuie sa recunosc nu le-am asociat niciodata cu egoismul .

  E si asta o perspectiva .

 8. adriana

  ce e greseala? nu stiu sa raspund
  dar ma intreb de ceva timp ce este pacatul

Trackbacks for this post

 1. Alex Gavriliu » Blog Archive » Cateva articole bune din 2009

Leave your comment