Patru adevaruri despre coaching

 

Una e sa vezi departe, alta e sa ajungi departe

 

1. Coaching-ul este la fel ca orice instrument si depinde de fiecare cum il foloseste. Sa zicem ca ai o arma foarte puternica: poti alege sa vanezi cu arma respectiva o vrabie sau un elefant.

La fel, poti folosi coaching-ul sa te organizezi ca sa speli baia sau sa construiesti un business. Poti folosi coaching-ul sa stergi praful (ceea ce e bine) sau il poti folosi ca sa-ti implinesti cel mai mare vis al tau. Depide de tine, de contextul si de determinarea ta.

2. Coaching-ul functioneaza cu energia si determinarea clientului. Energia pe care o pune persoana in coaching este vitala. De fapt asta e cel mai important lucru. Am convingerea ca o persoana foarte determinata poate obtine rezultate considerabile cu cel mai prost coach din lume. Cred de asemenea ca cel mai bun coach din lume nu are ce sa-ti faca daca nu esti determinat si nu te implici.

3. In coaching fiecare obtine rezultate in functie de nivelul si contextul propriei persoane. Daca ca un client de-al meu a reusit sa isi dubleze veniturile in 3 luni, nu inseamna ca daca o sa faci coaching cu mine o sa obtii aceleasi rezultate.

Daca un client de-am meu, care este om de business, si-a fixat ca obiectiv sa-si cumpere un BMW in 6 luni si a reusit, nu inseamna ca daca un student face coaching cu mine isi ia BMW in 6 luni. Public testimoniale pe blog si pe facebook, dar acestea au valoare orientativa. Daca facem coaching o sa obtii rezultate in conformitate cu contextul, nazuintele si determinarea ta.

4. Coaching-ul este un proces de durata. Cine iti spune ca in cateva sedinte pac, pac, rezolvi tot si iti schimbi viata – minte. Intr-adevar, rezultate la nivel de constientizari si intelegere apar imediat. Rezultatele concrete dureaza mai mult. Alt om esti atunci cand obtii alte rezultate la nivel concret, nu cand constientizezi chestii. “Una e sa vezi departe si alta e sa ajungi departe”.

Dupa constientizari e nevoie de munca, de actiune si alte noi descoperiri pe parcurs si tot asa. Recomand minim 3 luni de coaching, dar cele mai bune rezultate le obtin cu oameni cu care lucrez 6-12 luni si chiar mai mult. Asta-i adevarul.

Minuni exista, dar le face Dumnezeu si cand vrea El. Nu cand ne propunem noi prin coaching sau prin alta metoda. Ce avem de facut noi este sa facem ce avem de facut. Sa constientizam, sa actionam, sa constientizam si iar sa actionam.

Leave your comment