Cum consolidezi o echipa?

 

cum consolidezi o echipa

 

Cand ajungeam la birou pe la 9:30 dimineata, oamenii radeau si se simteau bine in curte. La cafea. Mie imi placea foarte mult asta – ajunsesem sa am o firma in care angajatii sunt fericiti. Atmosfera vesela si deschisa era ceea ce-mi doream in echipa mea. Nu mai voiam sa fiu unul dintre acei manageri care obtine rezultate cu pretul unei echipe mohorate de stres.

Primeam din ce in ce mai multe semnale ca oamenii se simt bine cu altii si le place sa vina la job. Eram mandru de mine. Putini manageri reusesc sa conduca in acest mod.

Totusi, zambetul a inceput sa-mi paleasca cand am observat ca obiectivele de vanzari nu se atingeau. Mereu am crezut ca o echipa unita este o echipa performanta.

In sedinte oamenii erau optimisti “-Facem targetul. Am multi prospecti in lucru, mai e pana la sfarsitul lunii”, ziceau ei. Insa dupa ce obiectivele se ratau, apareau scuzele “-Stii, afacerea x a cazut pentru ca clientul y e un neserios.”

Era imposibil. O echipa unita este o echipa performanta. Asa scrie la orice carticica de business. Oamenii se simt bine la birou, comunica bine intre ei – de ce nu performeaza? “- Ce imi scapa, ce imi scapa” – ma intrebam.

Ce imi scapa mie era faptul ca o echipa poate fi unita de multe lucruri si in multe feluri.

Am inteles mai tarziu. Nu este de ajuns sa ai o echipa unita. Ce conteaza cu adevarat este ceea ce ii uneste. Ce ii uneste pe oamenii dintr-o companie? Ce ii unea pe oamenii din firma mea la momentul respectiv? Ce ii uneste pe oamenii din echipa pe care tu o conduci? Ce? Raspunsul poate fi revelator.

Ce ii uneste pe oameni reprezinta spiritul unei echipe. Iar tendinta naturala a oricarui grup este sa solidifice din ce in ce mai mult acest spirit.

Spiritul unui grup de pescari este pescuitul. Tendinta naturala este de a consolida acest spirit care ii tine la un loc. Cu cat pescuiesc mai mult, cu atat doresc sa iasa si mai mult pe balta si cu cat ies mai mult, cu atat grupul devine mai unit. Spiritul unui grup de motociclisti inglobeaza plimbarile si povestile pe doua roti. Cu cat se dau cu motoarele mai mult, cu atat grupul devine mai unit.

In firma mea la momentul respectiv, ceea ce ii tinea uniti pe oameni era cafeluta si vorbaria vesela. Asta ii facea sa se simta bine la locul de munca. Si, normal, isi doreau sa consolideze ceea ce ii tinea uniti. Mai multe cafelute, mai multa vorbarie.

” – Da, da…. tre sa ne ocupam si de clientii aia. Intalniri?…of ce ploua afara. “

Daca esti manager sau antreprenor si vrei sa consolidezi o echipa, o poti face in multe moduri. Poate prin teambuildinguri, iesiri la bere sau mers la teatru. Totusi, scopul unui antreprenor sau manager bun este sa construiasca echipe de oameni pe care ii uneste performanta, adica obiectivele atinse.

O echipa unita dar neperformanta nu are nici scop si nici sens. Pentru ca scopul unei echipe este reprezentat de motivul pentru care a fost constituita. Sensul unei echipe de bucatari este sa faca mancare, iar sensul unei echipe mecanici auto este sa repare masini. Ai o echipa de vanzatori? Ar fi bine ca scopul echipei sa fie rezolvarea solicitarilor primite de la clienti. Asta ar fi bine sa ii tina uniti. Interesul de a ajuta. De a le oferi clientilor cea mai buna solutie posibile.

O echipa unita de altceva decat de rezultate si treaba buna – pana la urma va sfarsi dezbinata.

La echipele de fotbal se observa acest lucru cel mai clar. Cand apar demisii ale antrenorilor, suspendari, plecari, dezbinari? Atunci cand echipa pierde, cand isi rateaza obiectivele. Si cand sunt cei mai uniti? Cand tin cu totii cupa in mana si au o medalie la gat, cand fac gramezi pe iarba dupa ce marcheaza, cand saluta fanii din tribune dupa o victorie.

Nimeni nu vrea sa paraseasca o echipa de succes. Dimpotriva, mereu vor exista doritori care abia asteapta sa se alature unui grup de invingatori.

Joculetele cu sforicele, mingiute si hartie colorata din teambuilding sau de la traingurile de leadership nu vor consolida o echipa in directia performantei. Singurul element care consolideaza cu adevarat un grup de oameni este atingerea scopului pentru care acei oameni se afla acolo. Sa dea goluri, sa vanda, sa repare masini, sa faca curatenie sau shaorma.

Cine doreste sa aiba o echipa unita investeste in cresterea performantei oamenilor. Investeste in dezvoltarea lor. In coaching, poate chiar training de calitate, pentru ca oamenii sa faca treaba buna. O excursie la munte cu echipa e foarte minunata,  dar ar trebui sa aiba loc dupa ce firma isi atinge obiectivele – un cadou pentru oamenii care obtin rezultate.

Performanta, obiectivele atinse – acestea sunt elementele care iti consolideaza cu adevarat echipa. Cine-si ajuta oamenii sa obtina rezultate – ii uneste.

Spor!

2 Comments

  1. luminitza

    Vai,bestial articol. Acesta si cel cu trainingurile de vanzari -excelente ! Ma rog,din punctul meu de vedere,ai vb pe..limba mea. Multumesc de inspiratie,confirmari (ca mai sunt si alti oameni care gandesc cum gandesc eu). Spor la treaba in continuare!

  2. Alex Gavriliu (Author)

    Multumesc Luminita!

Leave your comment