Raspunsurile (solutiile) adevarate vin doar din interior

Nu mai tu iti poti afla drumul

 

Toata lumea stie ce e mai bine pentru tine, cum ar trebui sa faci si ce ar trebui sa faci, ce ai nevoie si ce nu ai nevoie, ce ar trebui sa-ti placa si ce sa nu-ti placa. Toti au retete si sfaturi, povesti de succes si moduri prin care ei sau altii au reusit. Te duci la traininguri si seminarii, citesti carti, te uiti la video-uri si toti domnii incearca sa-ti bage in cap ideile lor : Daca vrei sa reusesti fa asa, ca sa ai incredere in tine – fa asa, daca vrei sa fii bine – fa ca mine. Trezeste-te la 6 dimineata, mediteaza, munceste asa, drege asa, fa impresie buna, ia pauze, fa ca mine, fa ca x, fa ca y, fa ca z. 

Nimeni nu te intreaba: Omule, tu ce vrei? Pe tine ce te doare? Ce si cum iti doresti? Cum ti-ar placea sa arate viata ta? Ce iti place? 

Cartile, trainingurile, workshop-urile, povestile de succes – sunt concepute la modul general, pentru a impacta o audienta cat mai larga, respectiv pentru a genera profit. Nu sunt nici despre tine, nici despre particularitatile sau problemele tale. De obicei te pun intr-o situatie in care te simti inadecvat – ca sa fii ok trebuie sa faci ca mine, cum spun eu sau cum scrie la carte. 

Un workshop, training sau o carte de calitate te inspira sa te intorci catre tine si sa iti cauti propriul drum, asa cum esti tu in acest moment, cu bune – cu rele. Bineinteles ca este necesar sa te imbunatatesti si sa evoluezi permanent. Totusi, ideal ar fi sa te imbunatesti pe tine insuti si nu o versiune falsa – construita pe principiile si modelele altora.

Daca cartile pe care le citesti nu te inspira sa iti doresti sa fii tu insuti si sa-ti ridici stima de sine – iti recomand sa faci din ele o gramada mare, sa le dai foc si sa dansezi ca indienii in jurul focului. Asta te ajuta probabil mai mult sa ai succes decat continutul cartilor respective.

Majoritatea dezvoltatorilor personali nu realizeaza ca ideile, sfaturile si povestile lor au valoare doar pentru ei si atat. Sau poate realizeaza. Oamenii se incanta pentru ca toate aceste “invataturi”sunt (par) logice, rationale, functionabile si retete de succes valide. Ratiunea (eroarea) este intarita de – “uite, altii au reusit asa”. Spun eroarea pentru ca tu nu esti altii. Tu esti tu. Iar altii sunt altii.

Realitatea ne confirma bineinteles de fiecare data ca raspunsurile adevarate sunt doar cele din interior – ale tale 100%. Asta indiferent cat de logice, rationale, sau de bun simt par sfaturile, ideile sau modul de viata al altora.  

De bun simt, logic, rational – nu sunt sinonime pentru adevar. Adevarul poate fi numai al tau. Sa iti dezvolti business-ul, viata, cariera sau relatiile cu adevarat – o poti face doar in stilul tau. Drumul tau – doar tu il poti gasi. Toti “greii” oricarei industrii fie ca vorbim de business, arta, muzica, actorie, medicina, sau oricare alt domeniu – asa au reusit – au ales sa faca lucrurile in felul lor. Chiar daca au fost diferiti fata de normele acceptate.

Bineinteles ca este bine sa te inspiri, sa incerci anumite practici, sa citesti, sa combini metode, sa-ti cauti sau sa-ti crezi propriu stil de a face cariera, afaceri sau de a trai. Dar atat. Reteta pe de-a-ntregul, numai tu o poti descoperi. Drumul tau ti-l croiesti singur. Restul sunt povesti spuse de domni care au nevoie de banii tai.

 

*In acest articol fac referire la cartile, workshop-urile, trainingurile si programele de dezvoltate personala care promit retete sigure pentru succes si care prin continutul lor iti traseaza un parcurs definit – ce ar trebui sa faci. Nu ma refer la carti tehnice, carti/tratate /manuale de psihologie/coaching ori alte lucrari valoroase documentate stiintific si validate la scara larga.

Leave your comment