Cum am scapat de nesiguranta si ganduri chinuitoare in procesul de creatie – Recomandarea unui creativ

claritate

 

“Intotdeauna am avut o relatie de iubire/ura cu procesul creativ. Imi placea de mic sa desenez, sa scriu, sa creez, dar in acelasi timp aveam parte si de momente dureroase. Ma intrebam mereu daca sunt suficient de bun si daca lucrarile mele merita aratate. Am vorbit cu mai multi colegi, am vazut problema si la ceilalti in timpul facultatii asa ca m-am resemnat cu ideea ca intotdeauna o sa fiu si nesigur pe ceea ce fac si pe cat sunt de bun de fapt, indiferent de cata experienta am in spate. Totusi cand aveam o zi sau o saptamana plina de munca, era ca si cum as trece prin rai si prin iad deodata. Ajungeam seara acasa extenuat, prajit, fara nici un chef.

L-am cunoscut pe Alex la un eveniment si am schimbat cateva vorbe. Mi-a spus ca se ocupa cu coachingul si mi-a povestit cum a reusit sa ii ajute pe altii cu problemele lor. L-am intrebat daca ma poate ajuta cu situatia mea si am stabilit o intalnire.

Intalnirile au fost revelatoare. Am mers din aproape in aproape si mi-am dat seama de faptul ca inca din copilarie incercam mereu sa fiu cel mai bun in ceea ce fac. Nu suportam ideea de deveni, de a creste. Vroiam sa fiu printre cei mai buni din prima si comparam fiecare lucrare pe care o realizam cu cele mai bune din domeniu din intreaga lume. E un standard pe care e imposibil sa il poti atinge de fiecare data. Mai mult decat atat, mi-am dat seama ca am obiceiul sa evaluez lucrurile mult prea devreme, sa trag concluzia ca nu ies cum trebuie si sa ma panichez.

Ghidat, am reusit sa duc lucrurile in concret si am gasit doua solutii practice. Prima a fost sa nu evaluez lucrurile decat atunci cand au ajuns in punctul in care pot fi evaluate, nu la primele schite. Practic am ales sa imi evaluez orice lucrare doar cand am ajuns cu ea la 50-60%. A doua solutie a fost sa imi fac o scala personala a valorii si sa evaluez creatiile raportat la nivelul meu actual si la contextul proiectului. Iar in timp sa devin mai bun si sa imi maresc asteptarile de la mine usor, usor. 

Pe moment m-am simtit bine dar eram foarte curios daca lucrurile vor ramane asa si atunci cand ma pun la masa de lucru. Si da! Ultima saptamana a fost cea mai buna saptamana din viata mea, am reusit sa fiu creativ si relaxat in acelasi timp. A fost o chestie incredibila, magica si nu as fi crezut niciodata ca e posibil sa fii relaxat si sa ai o siguranta in timpul procesului de creatie. Recomand coachingul si pe Alex Gavriliu”

Andrei G – Creativ, Artist

Leave your comment