Atentie la problemele care se repeta

Cauza - Efect

 

Apare in viata unui om o anumita problema. Il deranjeaza si de aceea omul o rezolva. Apoi dupa un timp problema apare din nou. Si omul o rezolva din nou si mai determinat. Si spune – “De data asta o rezolv definitiv”

Dar dupa o vreme aceeasi problema reapare. Omul este exasperat. Devine si mai hotarat sau pur si simplu a obosit si se descurajeaza. In cazul in care o rezolva, omul poate avea surpriza ca problema reapare. Poate in acelasi context sau poate in contexte diferite. Poate reapare exact aceeasi problema sau poate o problema usor diferita dar cu aceeasi esenta.

Ti se pare cunoscut? Poti inlocui problema cu – provocare, situatie nefasta, intamplare nefericita. De ce este atat de comun un asfel de scenariu? Pentru ca de obicei ceea ce percepem ca fiind probleme sunt de fapt simptome – niste efecte ale unor cauze (probleme) mai profunde. 

Omul trateaza de fapt efectul de suprafata al unei probleme si de multe ori o face cu succes, dar cauza ramane acolo si simptomele vor reaparea.

Exemplu: Sunt foarte multi oameni care slabesc si se ingrasa din nou. Cred ca problema este greutatea in plus si incearca sa o rezolve. Poti scapa de kilograme printr-o dieta sa spunem. Dar de cele mai multe ori kilogramele in plus reapar. Odata cu ele apar si sentimente de vinovatie sau frustrare. Problema adevarata nu este reprezentata de kilogramele in plus. Kilogramele in plus sunt de obicei doar un simptom, un efect. Iar tratarea simptomelor nu rezolva nici o problema decat pe termen scurt.

Cauzele sunt multiple, iar in exemplul de fata cauza poate fi un stil de viata dezordonat, anumite afectiuni fizice, anumite tulburari psihosomatice sau pur si simplu anumite obisnuite. Omul nu e prost daca repeta o greseala de mai mult de 2 ori sau daca se confrunta cu aceeasi problema in repetate randuri. Omul nu e niciodata prost ci doar inconstient de anumite aspecte.

Cum poti lucra totusi asupra unei probleme in profunzime fara a fi pacalit de simptomele de suprafata?

In primul rand este necesar sa observi problemele care reapar sau greselile pe care le repeti. Aceastea sunt de fapt simptome care iti arata ca exista radacini mai adanci – exista o cauza asupra careia este necesar sa lucrezi si sa o rezolvi. Daca nu reusesti si acelasi tip de probleme reapar este intelept sa ceri ajutor. Personal, cele mai multe probleme din viata mea le-am depasit cu adevarat in urma sesiunilor de coaching sau psihoterapie combinate cu studiu si determinare.

Faptul ca intarzii mereu, faptul ca ai probleme cu banii, faptul ca anumite griji revin in mintea ta, faptul ca iei mereu in greutate dupa ce slabesti, faptul ca nu ai viata personala, faptul ca nu te poti opri din munca, faptul ca nu ai prieteni, faptul ca ajungi mereu intr-un job care nu iti place – toate acestea pot fi simptome sau efecte ale unor cauze/probleme mai adanci. Iar lista poate continua la nesfarsit.

Exista un principiu in coaching care spune ca o problema poate fi rezolvata cu adevarat doar la un nivel mai profund decat cel la care se manifesta.

Atentie la problemele care se repeta!

Succes!

Leave your comment