Prima recomandare la coaching din 2014 – Marturia unui dependent de munca

“Povestea mea se invarte in jurul muncii. Workaholism. De 10 ani cu scurte pauze am muncit pana la epuizare. Iar in momentele in care cadeam epuizat auzeam o voce in minte care ma certa ca nu sunt productiv! Chestiunea mai dura este ca munca era in mintea mea in permanenta. In pauze, in momentele libere, in vacante, weekenduri, chiar si in somn. Cand nu lucram la ceva ajungeam frecvent sa am dureri de cap. Simteam ca si cum as avea un cutit in frunte, o presiune fantastica. De multe ori ma trezeam cu aceea presiune si trebuia sa ma apuc sa lucrez inainte chiar sa mananc, daca vroiam sa simt o usurare cat de cat.

Am ajuns la Alex dupa ani in care am cautat solutii in carti, traininguri, manuale de time management, etc. Nimic nu a functionat. Am zis sa dau o sansa si coachingului, desi nu aveam sperante prea mari. Alex imi spusese ca este vorba in principal de un dialog intr-un cadru safe, asa ca mi-am mai linistit temerile. Procesul de coaching a fost revelator.

Mergand din aproape in aproape mi-am dat seama ca aveam un gand inconstient care imi spunea sa nu ma relaxez pana cand toate lucrurile nu sunt finalizate. Am inteles de ce munceam incontinuu, de ce saream de la un task la altul fara oprire. Si am inteles in acelasi timp cat de absurd era acest gand – tinta mea nu era una concreta.

Era doar un scop neclar proiectat in viitor la care se adaugau incontinuu noi elemente, noi cerinte, noi taskuri. In acel context niciodata nu as fi putut finaliza ce credeam ca am de facut – doar la finalul vietii, poate. Si atunci ce e de facut? Mi-am dat seama ca am nevoie sa impun si sa respect limite. Am definit obiective clare si le-am incadrat sustenabil in timp.

In scurt timp am inceput sa muncesc mai bine, mai usurat si mai impacat. Speram ca rezultatul sa se mentina pe termen mediu si lung. Si da, pot sa spun ca viata mea s-a schimbat in ultimele saptamani. Inca mai simt uneori impulsul sa ma gandesc la munca sau sa fac ceva in timpul liber. Diferenta e ca acum e doar un gand, nu mai vine cu aceea presiune fantastica la pachet. Si mai ales, acum pot sa ma uit la gand, sa il las sa existe si sa aleg sa fac altceva. Am libertatea de a alege, un lux extraordinar pentru mine!

Daca ar fi sa trag o concluzie as spune ca intotdeauna in spatele dependentei de munca se afla altceva. Si pana nu afli acea cauza si nu o dezamorsezi, orice schimbare va fi doar de fatada si nu va dura.

Ii sunt recunoscator lui Alex si procesului de coaching pentru aceasta imbunatatire majora in viata mea. Multumesc!”

Catalin S – Manager / Business Owner

Trackbacks for this post

  1. Te pot ajuta sa nu mai fii dependent de munca (workaholic) | Alex Gavriliu

Leave your comment